Właściwości antynowotworowe mleka

Właściwości antynowotworowe mleka

Mleko posiada niemal tyle samo zwolenników, ilu przeciwników. W obecnym fit świecie toczą się spory o jego rolę w kwestii zdrowego odżywiania. Wielu uważa, że jest on szkodliwy i powinien zostać wyeliminowany z jadłospisu. Jednak pojawia się również wiele głosów wskazujących na jego nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Prym wśród nich wiedzie potencjalna możliwość zapobiegania nowotworom. Faktem jest, że mleko posiada wiele składników bioaktywnych, które rzeczywiście owe właściwości posiadają.
W badaniach naukowych potwierdzono, że produkty mleczne wpływają hamująco na rozwój komórek nowotworu jelita grubego oraz piersi. Odwrotną zależność wykazano jednak w przypadku nowotworu gruczołu krokowego u mężczyzn.

Kwasy tłuszczowe mleka

Mleko cechuje się bardzo ciekawym i nietypowym składem lipidowym. Wyróżnia się ogromną różnorodnością występujących kwasów tłuszczowych, należących do odmiennych grup.
Pierwszą z grup są fosfolipidy. Substancje te wchodzą w skład błon wszystkich komórek budujących organizm. Wykazują działanie hamujące rozwój kolonii komórek nowotworowych oraz obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi.
Do nietypowych kwasów tłuszczowych, którego nie brakuje w mleku, należy kwas masłowy. Związek ten należy wprawdzie do kwasów tłuszczowych nasyconych, ale jest to cząsteczka krótkołańcuchowa o właściwościach antybakteryjnych i antynowotworowych.
Inne kwasy tłuszczowe mleka to kwasy nienasycone, takie jak: CLA, DHA, EPA, DPA i wiele innych. Wszystkie one posiadają właściwości prozdrowotne, szczególnie dobrze udokumentowane naukowo w przypadku CLA (skoniugowany kwas linolowy).

Antyoksydanty mleka

Oprócz prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, w mleku znajduje się również wiele antyoksydantów. Są to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe – główne czynniki wewnętrzne powodujące mutacje prowadzące do rozwoju nowotworów. Zdrowa dieta powinna uwzględniać jak najwięcej produktów dostarczających tego typu związki. W mleku są to: witamina D, witamina E, witamina K, witamina A oraz beta karoten. Wszystkie one zabezpieczają komórki organizmu przed nadmiernym utlenianiem przez RFT.

Podsumowując, mleko i przetwory mleczne wykazują potencjalne właściwości antynowotworowe. Zostały one jak do tej pory udowodnione w przypadku jedynie kilku typów nowotworów. Zastanawiająca jest także kwestia nowotworu gruczołu krokowego, w przypadku którego badania wykazały efekt odwrotny do pożądanego. Niemniej jednak w świetle obecnych badań zakłada się, że mleko jest produktem jak najbardziej prozdrowotnym. Powinno znaleźć się w prawidłowo zbilansowanej diecie dzieci, dorosłych, osób aktywnych fizycznie i osób odchudzających się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.