Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni domowi cukiernicy

Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni domowi cukiernicy

Walentynki to świetna okazja do skosztowania choć odrobiny tortu. Tort “Red Velvet Cake” będzie znakomitym pomysłem i dużo lepszą alternatywą dla czekoladek i muffinek. Niektórzy pewnie pomyślą, że zrobienie takiego deseru jest bardzo czasochłonne i skomplikowane, ale to niezupełnie prawda. Owszem, trzeba się trochę poświęcić, ale efekty będą nieprawdopodobne i z pewnością ucieszą nie jedno podniebienie. Wypróbujcie i oceńcie sami.

Tort Red Velvet Cake — przepis
Składniki:
11/4 szklanki drobnego cukru
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1 łyżka gorzkiego kakao
pół łyżeczki soli
21/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół laski wanilii/odrobina aromatu waniliowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
11/2 szklanki oleju słonecznikowego
60 ml czerwonego barwnika spożywczego (bądź skoncentrowany sok z buraka)

Przygotowanie:
Powyższe składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Należy przygotować 2 tortownice (średnica 24 cm) i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przesiania do naczynia mąki, soli i kakao. Po chwili wsypać cukier i wymieszać. W innym naczyniu roztrzepać jajka, wlać maślankę, olej, dodać czerwony barwnik oraz zapach waniliowy. Całość wymieszać, aż składniki się połączą.

Suche składniki należy dosypać do mokrych składników i dokładnie przemieszać (mieszać tylko w jedną stronę). Wlać do szklanki ocet winny i dodać sodę, wymieszać. Gdy wytworzy się piana szybko przelać ją do ciasta i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 takie same części i wlać do 2 tortownic. Wstawić do piekarnika na około pół godziny (najlepiej sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka) i piec w temperaturze 180C. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w tortownicy.
Składniki na masę kremową:
Prawie wszystkie składniki powinny być zimne – wprost z lodówki.
11/4 szklanki cukru pudru
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
2 opakowania serka mascarpone (1 opakowanie 250 g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać serek oraz zapach waniliowy, ponownie i ucierać. Masę najlepiej wstawić do lodówki na minimum pół godziny, aby trochę zgęstniała.

Wykonanie:
Ostudzone ciasto (blat) należy posmarować solidną warstwą kremu, następnie nałożyć drugą warstwę ciasta i ponownie rozsmarować krem, pamiętając też o wysmarowaniu boków i górnej części. Wierzch tortu można dodatkowo obsypać okruszkami ciasta (jeśli zostaną). Gotowy deser można pięknie udekorować (np. różami z masy cukrowej). Należy wstawić go do lodówki i tam przechowywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.