Skutki uboczne oleju kokosowego

Automatycznie zapisany szkic

Olej kokosowy znany jest przede wszystkim ze swoich zalet, które pochodzą ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Istnieje mnóstwo badań potwierdzających korzystny wpływ oleju kokosowego na nasze zdrowie. Na rynku dostępne są dwa jego rodzaje – nierafinowany i rafinowany. To właśnie ten drugi, spożywany w nadmiernej ilości, niesie ze sobą spore ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.

Podnosi poziom złego cholesterolu

Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych (których zawartość w oleju kokosowym wynosi 92%) może przyczynić się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. Zwiększa to ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych. Zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym jest znacznie wyższa niż w innych olejach (np. oliwie z oliwek).

Może powodować alergie

Chociaż uczulenie na olej kokosowy nie jest tak powszechne jak inne alergie, to również może jej wywołać. W niektórych przypadkach alergia ta może objawiać się zwykłą wysypkę, jednak niekiedy mogą wystąpić nawet problemy z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach anafilaksja. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergią na produkty spożywcze, a zwłaszcza na orzechy.

Zwiększa ryzyko chorób serca

Ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych i zwiększenie tłuszczów nienasyconych jest jednym z najlepszych sposobów zapobiegania chorobom serca. Spożywanie dużej ilości oleju kokosowego, który zawiera znaczną ilość tych pierwszych może przyczynić się do osłabienia serca. Badania wykazały, że olej kokosowy zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wołowina i masło. Dlatego specjaliści zalecają zastąpienie go produktami bogatymi w tłuszcze nienasycone.

Obciąża wątrobę

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym transportowane są do wątroby, która przekształca je w energię. Niektórzy badacze twierdzą, że szybkość z jaką są one transportowane stanowi poważny problem. Może to zbytnio obciążać wątrobę, a w dłuższym okresie czasu doprowadzić do jej uszkodzenia. Osoby cierpiące na schorzenia wątroby lub cukrzycę stanowczo powinny unikać oleju kokosowego w swojej diecie.

Może powodować bóle głowy

Osoby stosujące olej kokosowy w celu oczyszczania organizmu często skarżą się na bóle głowy. Dzieje się tak szczególnie w przypadku infekcji drożdżakowych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe rozkładają komórki drożdży, uwalniając do krwioobiegu falę toksyn grzybowych, które powodują ból głowy.

Suplementacja

Olej kokosowy w kapsułkach ma opinię bezpiecznego suplementu diety. Może jednak powodować takie same skutki uboczne jak zwykły olej kokosowy. Niezależnie od formy, przyczynia się on do wzrostu poziomu trójglicerydów oraz złego cholesterolu. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji wskazana jest konsultacja z lekarzem. Osoby cierpiące na problemy z nerkami czy wysokim poziomem cholesterolu powinny stanowczo jej unikać.

Dawkowanie kapsułek z olejem kokosowym powinno być ściśle przestrzegane. Przekroczenie zalecanej dawki może bowiem zaburzyć pracę żołądka.

Jaka jest bezpieczna porcja oleju kokosowego?

Badania wykazują, że dzienne spożycie 30 ml oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia może przyczynić się do wzrostu ilości dobrego cholesterolu. Chociaż nie ma dokładnych informacji na temat odpowiedniej ilości dziennego spożycia oleju kokosowego, przyjmuje się, że właśnie 30 ml jest optymalne dla zdrowia. W przypadku kobiet w ciąży spożywanie oleju kokosowego jest bezpieczne, o ile jest on przyjmowany w normalnych ilościach. Również u dzieci olej kokosowy w standardowych porcjach nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych. Jednak jeśli dziecko cierpi na alergie pokarmowe, włączenie oleju kokosowego do diety powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.