Owoce pomocne przy problemach z zaparciami

Owoce pomocne przy problemach z zaparciami

Zaparcia to uciążliwy problem dla każdego, kto zjadł ciężkostrawną potrawę. Na szczęście mamy dostępnych wiele środków, które pomogą nam skutecznie w walce z tym uciążliwym problemem. Zanim jednak sięgniemy po chemiczne środki warto skorzystać z tego, co dała nam natur.

Suszone owoce takie jak morele, figi, porzeczki czy śliwki znakomicie poradzą sobie z tym uciążliwym problemem. Niezastąpione są również przy zaparciach surowe jabłka. Owoce są bowiem źródłem cennego błonnika który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii. Suszone figi, morele, porzeczki czy śliwki można jeść zarówno na sucho, jak i namoczyć je na noc w szklance przegotowanej, gorącej wody i pić sporządzony z nich napar.

Suszone śliwki nazywane są „pomarszczonym lekiem na zaparcia”. W tym owocu, po zasuszeni znajduje się najwięcej błonnika spośród wszystkich owoców. Po wydobyciu pestek w 100g tego owocu znajdziemy aż 16g błonnika. Dietetycy zalecają, aby zjadać dziennie dwie- trzy suszone śliwki. Dzięki temu unikniemy problemów z trawieniem, zadbamy o prawidłową przemianę materii i raz na zawsze pożegnamy się z uciążliwymi zaparciami.  W tych suszonych owocach znajduje się wiele cennego żelaza, które wspomaga ukrwienie organizmu. Znajdziemy również fosfor, wapń, magnez a także witaminy jak C, E, A i witaminy z grupy B. Te składniki sprawiają, że śliwki skutecznie odkwaszają organizm.

Drugie miejsce wśród owoców suszonych, które usuwają zaparcia zajmują brzoskwinie. One również zawierają duże ilości błonnika. Mają bardzo mało kalorii a także wiele cennych składników mineralnych dzięki czemu regulują przemianę materii. Kolejne miejsce na liście zajmują figi. Te wyjątkowe owoce ułatwiają spalanie tłuszczu. Możemy je zajadać w czasie zaparć jako przekąskę lub zalać je gorącą wodą i pić lekko ciepły napar. Owoce można zjeść, ponieważ nasączone smakują równie wyśmienicie. Inny owoc, który usuwa zaparcia to jabłko. To wyjątkowy owoc, który można spożywać zarówno surowy, jak i gotowany.

Jabłka najlepiej jadać ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej błonnika. Jeśli często dokuczają nam zaparcia, jedzmy jabłko codziennie na śniadanie. Dzięki temu wyregulujemy przemianę materii a uciążliwy problem zniknie na długo. Smacznym owocem, który usuwa zaparcia są również suszony morele. Można je jeść same jako przekąskę, lub jako dodatek do płatków owsianych wymieszanych z wodą i mlekiem. Jadanie takiego śniadania usunie bolesny problem na wiele miesięcy.
Znakomicie przy zaparciach sprawdzą się również banany. Te owoce warto jeść codziennie- najlepiej zasuszone. Idealnie zdadzą egzamin również rodzynki. Są nie tylko znakomitą przekąską między posiłkami, ale i znakomitym i smacznym dodatkiem do owsianki czy jogurtu naturalnego. Jadając wszystkie wymienione owoce minimum raz w tygodniu unikniemy na zawsze ciężkich i bolesnych problemów w postaci zaparć, zadbamy o prawidłową przemianę materii i będziemy cieszyć się piękną i zgrabną sylwetką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.